Oltenia cea plina de arta

Oltenia cea plina de arta

Traseu turistic prin Oltenia de sub munte – un weekend cu povesti stramosesti.,,Vesnicia s-a nascut la sat” afirma Lucian Blaga, iar satele romanesti sunt dovada vie a spuselor sale.

Oltenia de sub munte este un lant de zone turistice care gazduiesc nenumarate obiective si monumente cultural-istorice, ce ascund secrete interesante si duc cu ele, prin timp, povesti stramosesti. Asa cum ii spune si denumirea, este reprezentata de partea de la poalele sudice ale Carpatilor Meridionali si are un relief ce imbina armonios muntele cu dealuri si pajisti alpine, presarate cu paduri si rauri ce aduna spre Olt apele din Muntii Capatanii, ca intr-un buchet de ape. Pe langa nenumaratele obiective turistice, reliieful iti developeaza imagini ce incanta si stampileaza adanc retina oricarui privitor, dand sentimentul de nemarginit. La umbra falnicilor Carpati, timpul sta in loc, sub semnul eternului, oamenii traiesc in acelasi ritm cu natura, iar viata se scurge lin ca mierea din borcan. Pe aceste meleaguri oamenii fac din traiul in mijlocul naturii un stil de viata si din fiecare traditie o sarbatoare.

Muzee, biserici, manastiri ridicate de mana omului, sau chiar monumente faurite de natura insasi, reprezinta puncte importante in traseele turstice organizate cu atentie de noi. Fiecare popas in aceste locuri inseamna un bagaj de informatii despre cultura si istorie, un bagaj de imagini de pus in rama sufletului, un bagaj de pace si regasire si un altul cu aer rarefiat de vacanta!

Traseu de weekend:

Puncte de oprire:

Ziua 1: Bucuresti – Trovanții de la Costești  – Mânăstirea BistrițaCheile BistriteiPestera Liliecilor Manastirea Arnota – Horezu

Ziua 2:  Horezu- Satul OlariAtelier de ceramicaMânăstirea Horezu – Muzeul Satului Romani – Culele de la Măldărăști Manastirea Dintr-un Lemn – Bucuresti

Organizare:

Ziua 1:

Plecare din Bucuresti.

Program: Vom vizita muzeul de piatra, Trovanții de la Costești, apoi vom poposi la Mânăstirea Bistrița, unde vom intra intr-o atmosfera binecuvantata. Cu sufletul incarcat de pace, ne vom continua traseul, strabatand Cheile Bistritei, unde vom admira peisaje desprinse parca dintr-o lume de poveste si vom ajunge la Pestera Liliecilor. Un ultim obiectiv al zilei este Manastirea Arnota, manastire cu o legenda frumoasa, pe care o vom afla si noi. La lasarea serii, ne indreptam spre Horezu, unde gazdele noastre ne vor astepta cu drag.

Cazare: Pensiunea Casa Palosi – Horezu (de la 42 EUR/noapte, camera dubla cu baie privata, 2 persoane)

Ziua 2:

Program: Horezu- vom vizita emblematica si renumita constructie in forma de oala din lut, ridicata de o famlie de olari, iubitori de arta. Titanica oala din Horezu functioneaza ca magazin de piese din ceramica si alte obiecte din arealul folcloric, mestesugite chiar de oamenii locului. Ne vom putea achizitiona suveniruri, dar totodata vom putea admira cladirea, monument pentru frumusetea caruia opresc nenumarati turisti. Cuprinsi in valtoarea artei valcene, ne indreptam spre satul Olarilor, unde vom lua parte la un Atelier de ceramica, exact aici, unde mestesugul si arta olaritului isi au originile, iar mesterii olari isi vor lepada toate secretele. De aici vom pleca spre Mânăstirea Horezu si vom admira cel mai mare ansamblu monastic din Romania. De aici mergem la Muzeul Staului Romani, loc in care vom putea admira multitudinea de elemente traditionale specifice zonei si le vom afla povestile. Pe urma, Culele de la Măldărăști ne asteapta nerabdatoare sa-si spuna povestea. In cele din urma, ne vom lua inca o portie de liniste inainte sa ne intoarcem acasa, facand o oprire la Manastirea Dintr-un Lemn, constructie cumpatata in grandoare, dar incarcata de farmec si tihna. Spre sfarsitul zilei, vom pleca spre Bucuresti cu multe povesti si amintiri frumoase!

Informatii turistice:

Trovantii de la Costesti reprezinta un adevarat muzeu, in care natura sculpteaza in piatra. Aici evolueaza o lume plina de mistere a pietrelor de diferite dimensiuni, ce a dezvoltat in jurul ei nenumarate povesti, dar fara o explicatie stiintifica. Localnicii il numesc locul ,,pietrelor care cresc”, iar aceasta minune merita vazuta si admirata. Lucrurile frumoase nu au nevoie de explicatii!

Manastirea Bistrita, ctitorita de boierii Craiovesti (1492-1494), a fost distrusa din temeii de catre Mihnea Voda (1509) si refacuta in timpul lui Neagoe Basarab (1515-1519) de catre aceiasi ctitori, care au reusit sa aduca mai tarziu de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

De-a lungul timpului, Manastirea Bistrita a fost scoala, spital militar, scoala militara, atelier de confectionat covoare ,,persane”, dispensar pentru localnicii din sat si scoala speciala pentru copiii cu deficiente mentale (care inca functioneaza).

 

Pestera Liliecilor este o grota calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase si sali ce au tavane cu colorit diferit. Prin pestera curge un paraias plin de mal. A fost denumita astfel de la mamiferul ce si-a creat colonii in interiorul ei, aici salasluind specii rare de lilieci.

 

Manastirea Arnota a fost ctitorita de Matei Basarab si sotia sa, Elina si poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Legenda spune ca Matei Basarab, fiind urmarit de turci, se refugiaza pe un platou al muntelui, unde se afla un lac montan cu mult stufaris. In preajma lacului existau ruine ale unei biserici, iar domnitorul a fagaduit ca daca va scapa, in locul acela va ctitori o manastire. Asa a luat nastere Manastirea Arnota, asezamant mic si cu o arhitectura modesta, dar incarcat de istorie, loc unde este si inmormantat Matei Basarab, ramanandu-i astfel locas pe veci.

 

Horezu este locul in care pamantul prinde forma si ajunge sa ia chip de arta. Aici vom invata cateva din tainele olaritului si vom putea achizitiona obiecte de artizanat realizate de mesterii locului. Aici, o familie de artisti populari au inaltat cladirea sub forma de oala de lut, devenita monument reprezentativ al locului. Inauntru si-au gasit loc de expozitie, spre vanzare, nenumarate piese cu specific folcloric, lucrate de mainile artizanilor. Fiecare obiect asezat cu maiestrie pe raft are o poveste a lui, poveste pe care gazdele sunt gata sa o spuna oricarui turist curios. La o aruncatura de bat de Horezu, se afla satul Olari, loc cu expozitie permanenta de obiecte din ceramica. Oamenii locului duc mestesugul olaritului mai departe, pastrandu-i secretele exact asa cum au fost ele transmise din vatra stramoseasca. Ulita principala a staului (strada Olari) este tesuta de ateliere de ceramica, in care mesterii modeleaza argila cu maiestria si dragostea transmise de la stramosi. Oamenii sunt primitori si deschid bratele tuturor turistilor ce vor sa afle povestea si tainele mestesugului care a facut istorie pe meleagurile lor.

Manastirea Horezu reprezinta cea mai de seama ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, azi, declarata monument istoric. Mănăstirea, cel mai mare ansamblu monastic din România, este construită pe valea râului Romanii de Jos, în satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos). Acest nume a fost luat ulterior de târgul de peste deal, actualul oraș Horezu, asezat într-un colț pitoresc, sub Munții Căpățânii, unde linistea este sparta doar de strigătul huhurezilor, pasărea care a dat și denumirea locului. Lăcașul este o remarcabilă realizare a artei brâncovenești, care se distinge prin originalitate si prin măiestria liniilor și culorilor.

Muzeul Satului Romani este locul in care s-au adunat obiecte de valoare, cu istorie si traditi, pline de povesti si legende, obiecte specifice zonei si care au o insemnatate aparte in viata valcenilor. Stefan Rachieru, custodele muzeului si unul din oamenii care promoveaza cu mandrie turismul in Valcea, asteapta cu bratele deschise vizitatorii si este oricand pregatit sa inceapa un lung sir de povesti frumoase si incarcate de sens, despre obiectele din muzeu, oamenii valorosi care au trecut pe acolo, evolutia satului si legendele locului.

Sursa foto: https://www.facebook.com/cniptvalcea/?hc_ref=ARRWSb855ZZmWoAQaPgdeAnPmCZmGtCHWADToJR-PKInlKgei7JNR11CicR4wkSoul0&fref=nf

Culele de la Maldaresti sunt fortarete cu ziduri groase si turnuri inalte, construite de catre boierii Maldaresti, ce aveau rolul de a pazi averea impotriva turcilor sau haiducilor razvratiti de la acea vreme.

Cea mai veche cula a fost inaltata la inceputul sec al XVI lea, in vremea cand boierii Maldaresti puneau stapanire pe proprietati intinse de la munte pana la Dunare. Complexul Muzeal Maldaresti, situat intre dealurile impadurite ale Valcei, este azi reprezentat de constructii grandioase, ce inca stau de straja asemeni unor soldati, pastrandu-si cu onoare rolul pentru care au fost inaltate. La 4 km de Horezu, se odihneste batrana cula Greceanu, intre brazi si castani falnici, dar care nu reusesc sa-i eclipseze maretia, iar undeva aproape, mai tanara cula Duca sta mandra intr-o poiana frumoasa, ce ii imprumuta din vigoare. Tot aici gasim si casa memoriala I. G. Duca.

Fiecare cula are povestea ei, dar cea mai emotionanta legenda este cea a capitanului Maldar, fiul paharnicului Nan. Capitan in oastea lui Mihai Viteazu, tanarul Tudor Maldar a fost prins de tatari. Destinul a facut ca el sa cucereasca inima frumoasei fiice a hanului tatar, Muhibe, recepatandu-si astfel libertatea. Iubirea celor doi indragostiti a fost pazita de luptele din acea vreme de o cula din Maldaresti, cunoscuta astazi drept Cula Greceanu. Azi, conacul Maldar este cel ce poarta prin timp numele eroului de povesti romantioase, peste care s-a asternut praful istoriei.

Cula Greceanu primește acest nume după ce pitarul Gheorghe Greceanu se căsătorește cu Maria Maldăr, descendentă a familiei, și moștenesc moșia, dar și multe alte bunuri. Numele zonei nu este deloc întâmplător. Se spune ca oamenii din această zonă aveau foarte mulți bani, și, potrivit limbajului din această zonă, persoanele înstărite aveau maldăre de bani.

In 1934, Olga Greceanu, impreuna cu sotul ei, Nicolae, se hotarasc sa restaureze Cula Greceanu. Cumpara mobilier, picteaza peretii cu chipurile celor din familia Maldarescu si se straduiesc sa redea locului aerul istoric ce risca sa se piarda, insa toate eforturile lor au fost naruite de regimul comunist.

Manastirea Dintr-un Lemn are la baza o legenda care spune ca un calugar a vazut in scorbura unui stejar batran icoana Maicii Domnului, iar dupa aceasta descoperire, a auzit o voce care il indemna sa construiasca din trunchiul stejarului cu pricina o biserica. Nu am stat sa cercetam scanteile de adevar ale legendei, caci ne e de ajuns sa credem si sa intram in cadrul de poveste creat in jurul acestui asezamant monahal, inconjurat si azi de stejari. Bisericuta a fost ridicata pe la mijlocul secolului XVI, iar inauntru se afla Icoana Maicii Domnului, caci de aici izvoraste intreaga legenda.

Contacteaza-ne si rezerva-ti un loc pe un traseu idilic!

Despre autor

Ana

Lasă un răspuns