Excursii pentru adulți cu copii și noi prietenii

Excursii pentru adulți cu copii și noi prietenii

Miroase a verde crud, a gogosi cu dulceata si a libertate. Un soare bland iti mangaie chipul, iar campia e plina de papadii.

Daytour in parteneriat cu Asociatia Cultural Turistica Oltenia de sub Munte te invită să petreci timp in mijlocul naturii! Profită de aer curat, de zile cu soare și oameni frumoși, într-o excursie cu și despre socializare, destinată adulților care vor să lege noi prietenii!

Ne-am gandit ca un loc minunat in care ne putem petrece cateva clipe de copilarie trebuie sa fie unul incarcat de poveste, in sufletul naturii, cu iz de vacanta la bunici. De aceea, am ales Oltenia cea calda si primitoare, plina de mestesuguri si legata in mreje de legenda. Aici timpul nu alerga, dar nici nu sta, ci merge la pas cu omul si il plimba de mana prin viata!

Daca sunteti parinti, nu ezitati in a va insoti si copiii! De cele mai mute ori, ca părinte, ești pus în situația de a alege între a petrece timp alături de copilul tău, sau compania prietenilor.Iată o propunere ce vine în întâmpinarea nevoilor amândurora! Bucură-te de o vacanță alături de copilul tău, în compania altor persoane dornice de relaxare, la fel ca tine! Ia-ți copilul de mână și ia parte la o nouă aventură alaturi de el, la activitati comune, în care vei cunoaște oameni, vei afla povești noi, vei stabili conexiuni cu natura și te vei relaxa!

Locație: Vâlcea, Horezu. Cazare: Hanul Vatra, Costești 

Tarfi: 700 lei/ persoana, achitabili in doua transe: 

transa 1:  50 % pana la  07 mai 2019,

transa 2:50 % pana la  15 mai 2019 

În preț sunt incluse:

-cazarea propriu zisă

-mese (mic dejun, prânz și cină)

-transport

Inscrieri: 0721896006

 

 

 

Program zilnic (3 zile): 

Ziua 1:

 • Plecare din București în jurul orei 10:00
 • Vizita Casa Memoriala Anton Pann RM Valcea 
 • Vizita Muzeul Satului Valcean 
 • Sosire: Hanul Vatra, Costești 
 • Acomodare si masa de pranz 
 • Vizită la Mănăstirea Hurezi
 • Vizită la Moara veche a satului
 • Vizită Muzeul Satului Romani
 • Servire cină

 

Ziua 2:

 • Servire micul dejun
 • Vizita Manastirea Bistrita
 • Vizita Manastirea Arnota
 • Vizita Cheile Bistritei
 • Servire masa de prânz
 • Pauză de odihnă 
 • Vizită Satul Olari-Participare atelier de ceramica și olărit
 • Vizita casa taraneasca 
 • Servire cină

 

Ziua 3:

 • Servire mic dejun
 • Vizită Culele de la Maldaresti
 • Vizită Casa Memorială IG Duca
 • Servire masa de prânz
 • Vizita Muzeul Trovantilor 
 • Vizita Salina Ocnele Mari
 • Plecare spre București. 

 

Informații turistice:

Obiective turistice din ziua 1: 

Mănăstirea Hurezi reprezintă cea mai de seamă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, azi,

declarată monument istoric. Mănăstirea, cel mai mare ansamblu monastic din România, este construită pe valea râului Romanii de Jos, (în satul care la acea vreme se numea Hurezi, nume care ulterior a fost luat de târgul de peste deal, actualul oraș Horezu) într-un colț pitoresc, sub Muntii Căpățânii, unde liniștea este spartă doar de strigătul huhurezilor, pasărea care a dat și denumirea locului. Lăcasul este o remarcabilă realizare a artei brâncovenești, care se distinge prin originalitate, măiestria liniilor și culorilor.

 

Moara Romani  reprezinta unul din obiectivele care merită introduse in circuitul turistic, ceea  ce ar conduce, implicit, la salavarea acestui loc plin de istorie, având în vedere ca dăinuie aceste locuri din 1720, funcționând mare parte din timp ca moară a Mănăstirii Hurezi, administrată de una din măicuțe. Este funcțională și impresionează printr-un system de angrenaje unic. Deși acum stă cu porțile închise, fiind amplasată în vecinătatea mănăstirii dar și a muzeului Romani, este accesibilă tuturor celor care doresc să-I cunoască povestea. Este o construcție modestă, dar cu aer săgalnic de poveste. Bătrana moară este plină de farmec și lecții pentru cei mici. Vizitatorii vor putea cunoaște procesul prin care treceau boabele de  porumb pentru a lua forma mălaiului și vor afla de ce le plăcea copiilor să îi insoțească pe cei mari la moară, acolo unde îi aștepta mereu o măicuță blândă și darnică.

 

Muzeul Satului Romani este locul în care s-au adunat obiecte de valoare, cu istorie și tradiții, pline de povești și legende, obiecte specifice zonei și care au o însemnătate aparte în viața valcenilor. Ștefan Rachieru, custodele muzeului și unul din oamenii care promovează cu mândrie turismul în Vâlcea, așteaptă cu brațele deschise vizitatorii și este oricând pregătit să înceapă un lung șir de povești frumoase și încărcate de sens, despre obiectele din muzeu, oamenii valoroși care au trecut pe acolo, evoluția satului și legendele locului.

 

Obiective turistice din ziua 2:

Mănăstirea Bistrița – ctitorită de boierii Craiovești (1492-1494), a fost distrusă din temeii de către Mihnea Vodă (1509) și refăcută în timpul lui Neagoe Basarab (1515-1519) de către aceiași ctitori, care au reușit să aducă mai târziu de la Constantinopol moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul.De-a lungul timpului, Mănăstirea Bistrița a fost școală, spital militar, școala militară, atelier de confecționat covoare ,,persane”, dispensar pentru localnicii din sat și școala specială pentru copiii cu deficiențe mentale (care încă funcționează).

Cheile Bistriței – Cheile Bistriței au o lungime de aproximativ 1200 de metri, și sunt cele mai înguste chei săpate în calcar din România, fiind declarate Rezervație Naturală. „Vinovat” de formarea acestor chei prin muntele de calcar este râul Bistrița care izvorăște din Munții Căpățânii. Cheile Bistriței fac parte din Parcul Național Buila-Vânturăriță, acesta find cel mai nou și cel mai mic Parc Național din țară. Aici, natura și-a făcut de cap!

Mănăstirea Arnota – a fost ctitorită de Matei Basarab și soția sa, Elină și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Legenda spune că Matei Basarab, fiind urmărit de turci, se refugiază pe un platou al muntelui, unde se afla un lac montan cu mult stufăriș. În preajma lacului existau ruine ale unei biserici, iar domnitorul a făgăduit că dacă va scăpa, în locul acela va ctitori o mănăstire. Așa a luat naștere Mănăstirea Arnota, așezământ mic și cu o arhitectură modestă, dar încărcat de istorie, loc unde este și înmormântat Matei Basarab, rămânându-i astfel locaș pe veci.

In satul Olari vom participa la un atelier de ceramica, și vom afla cele mai valoroase secrete chiar de la maeștrii olăritului. Ne vom testa îndemânarea și o vom lua la pas prin sat, pentru a admira frumusețea izvorată din simplitate a unei asezări rurale-vizită casă tradițională.

 

Obiective turistice din ziua 3:

Culele de la Măldăresti sunt fortărețe cu ziduri groase și turnuri înalte, construite de către boierii Măldăresti, ce aveau rolul de a păzi averea împotriva turcilor sau haiducilor răzvrătiți de la acea vreme.

Cea mai veche culă a fost înălțată la începutul sec al XVI lea, în vremea când boierii Maldaresti puneau stăpânire pe proprietăți întinse de la munte până la Dunăre. Complexul Muzeal Măldăresti, situat între dealurile împădurite ale Valcei, este azi reprezentat de construcții grandioase, ce încă stau de strajă asemeni unor soldați, păstrându-și cu onoare rolul pentru care au fost înălțate. La 4 km de Horezu, se odihnește vechea culă Greceanu, între brazi și castani falnici, dar care nu reușesc să-i eclipseze măreția, iar undeva aproape, mai tânăra culă Duca stă mândră într-o poiană frumoasă, ce îi împrumută din vigoare. Tot aici găsim și casa memorială I. G. Duca.

Fiecare culă are povestea ei, dar cea mai emoționantă legendă este cea a căpitanului Maldăr, fiul paharnicului Nan. Căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, tânărul Tudor Maldăr a fost prins de tătari. Destinul a făcut că el să cucerească inima frumoasei fiice a hanului tătar, Muhibe, recăpătându-și astfel libertatea. Iubirea celor doi îndrăgostiți a fost păzită de luptele din acea vreme de o cula din Măldăresti, cunoscută astăzi drept Cula Greceanu. Conacul Maldăr este cel ce poartă prin timp numele eroului de povești romanțioase, peste care s-a așternut praful istoriei.

Cula Greceanu primește acest nume după ce pitarul Gheorghe Greceanu se căsătoreste cu Maria Maldăr, descendentă a familiei, și moștenesc moșia, dar și multe alte bunuri. Numele zonei nu este deloc intamplător. Se spune că oamenii de acolo aveau foarte mulți bani, potrivit limbajului locurilor – ,,maldăre de bani”.

În 1934, Olga Greceanu, împreună cu soțul ei, Nicolae, se hotărăsc să restaureze Cula Greceanu. Cumpără mobilier, pictează pereții cu chipurile celor din familia Măldărescu și se străduiesc să redea locului aerul istoric ce risca să se piardă, însă toate eforturile lor au fost năruite de regimul comunist.

 

În apropiere, umbrită de măretia culelor, dar demnă de admirat, se află casa memorială I. GH. Duca, devenită muzeu, ce adăposteste obiecte personale ale omului politic. Casa memorială I.Gh. Duca – este, astăzi, muzeu, dar și loc de popas, oferind cazare turiștilor. Povestea casei începe în anul 1912, când omul politic I. Gh. Duca se îndrăgostește de imaginile locului și construiește o căsuță modestă de vacanță.

         Vizitatorii casei memoriale pot vedea atât obiecte personale ale politicianului cât și obiecte vechi din vremea sa. Interioarele casei sunt deosebite păstrând o atmosferă interbelică, rafinată și intimă. Se remarcă biroul lui I. G. Duca, păstrat în condiții foarte bune, cu portretul omului politic pe un perete. În exterior, o mică grădină completează colțul de liniște dorit de omul de stat.

Trovanții de la Costești – reprezintă un adevărat muzeu, în care natura sculptează în piatră. Aici evoluează o lume plină de mistere a pietrelor de diferite dimensiuni, ce a dezvoltat în jurul ei nenumărate povești, dar fără o explicație științifică. Localnicii îl numesc locul ,,pietrelor care cresc”, iar această minune merită văzută și admirată. Lucrurile frumoase nu au nevoie de explicații!

 

Salina Ocnele Mari va reprezenta o oprire pentru o porție de sănătate. Salina Ocnele Mari a fost de curând amenajată pentru vizitare, pentru turiștii care doresc să cunoască un loc deosebit. Zona de vizitare este amenajată la 225 de metri fată de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrati.

Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masă de biliard și locuri de joacă pentru copii.

 

Despre autor

Ana

Lasă un răspuns