Excursie la Horezu – aventuri prin natură, istorie si cultură

Excursie la Horezu – aventuri prin natură, istorie si cultură

Excusrie pentru copii mari și mici, in mijlocul naturii

La lumina soarelui, până și copiii cresc frumos! Petreceți timp în natură, alături de cei mici!

Printre beneficiile activităților petrecute în natură, alături de copii, se numără dezvoltarea creativității și independenței, dezvoltarea capacității de orientare și a încrederii în propriile forțe, dar și construirea relațiilor sănătoase. Prin joc, resimțind senzația de libertate, copiii devin mult mai sociabili, relaxați și dornici să experimenteze. Activitățile de tip excursii îi ajută pe cei mici să se descopere, dar să îi descopere și pe ceilalți, altfel decât în aglomerația urbană. Astfel, se realizează conexiuni născute firesc, construite în baza unor experiențe frumoase trăite împreună. 

Așadar, excursiile în mijlocul naturii sunt un mod bun de a lega prietenii și relații bazate pe încredere între copii și adulți. Cele mai frumoase lecții de parenting ni le oferă natura, pe ale ei poteci!

Locație: Vâlcea, Horezu. Cazare: Hanul Vatra, Costești  

Tarfi: 700 lei/ persoană.

În preț sunt incluse:

-cazarea propriu zisă

-mese (mic dejun, prânz și cină)

-transport

 

Program zilnic (3 zile):  

Ziua 1:

 • Plecare din București în jurul orei 10:00
 • Sosire: Hanul Vatra, Costești (traseu de aprox 2h și 50 min).
 • Servire masa de prânz
 • Pauză de odihnă pentru copii (1 h și 30 min)
 • Vizită la Mănăstirea Hurezi
 • Vizită la Moara veche a satului
 • Vizită Muzeul Trovantilor
 • Vizită Muzeul Satului Romani
 • +/- Activități explorare Cheile Bistriței
 • Servire cină
 • Activități explorare împrejurimi

 

Ziua 2:

 • Servire micul dejun
 • Vizită Salina Ocnele Mari
 • Servire masa de prânz
 • Pauză odihnă pentru copii (1h și 30 min)
 • Vizită Satul Olari-Participare atelier de ceramica și olărit
 • Servire cină
 • Petrecere în pijamale/ Povești la foc de tabără

 

Ziua 3:

 • Servire mic dejun
 • Vizită Culele de la Maldaresti
 • Vizită Casa Memorială IG Duca
 • Servire masa de prânz
 • Plecare spre București. Sosire ora 18:00

 

Informații turistice:

Obiective turistice din ziua 1:  

Mănăstirea Hurezi reprezintă cea mai de seamă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, azi,

declarată monument istoric. Mănăstirea, cel mai mare ansamblu monastic din România, este construită pe valea râului Romanii de Jos, (în satul care la acea vreme se numea Hurezi, nume care ulterior a fost luat de târgul de peste deal, actualul oraș Horezu) într-un colț pitoresc, sub Muntii Căpățânii, unde liniștea este spartă doar de strigătul huhurezilor, pasărea care a dat și denumirea locului. Lăcasul este o remarcabilă realizare a artei brâncovenești, care se distinge prin originalitate, măiestria liniilor și culorilor.

Moara veche a satului este o construcție modestă, dar cu aer săgalnic de poveste. Bătrana moară este plină de farmec și lecții pentru cei mici. Vizitatorii vor putea cunoaște procesul prin care treceau boabele de  porumb pentru a lua forma mălaiului și vor afla de ce le plăcea copiilor să îi insoțească pe cei mari la moară, acolo unde îi aștepta mereu o măicuță blândă și darnică.

Trovanții de la Costesti reprezintă un adevărat muzeu, în care natura sculptează în piatră. Aici evoluează o lume plină de mistere – a pietrelor de diferite dimensiuni, ce a dezvoltat în jurul ei nenumărate povești, dar fără o explicație științifică. Localnicii îl numesc locul ,,pietrelor care cresc”, iar această minune merită văzută și admirată. Lucrurile frumoase nu au nevoie de explicații!

Muzeul Satului Romani este locul în care s-au adunat obiecte de valoare, cu istorie și tradiții, pline de povești și legende, obiecte specifice zonei și care au o însemnătate aparte în viața valcenilor. Ștefan Rachieru, custodele muzeului și unul din oamenii care promovează cu mândrie turismul în Vâlcea, așteaptă cu brațele deschise vizitatorii și este oricând pregătit să înceapă un lung șir de povești frumoase și încărcate de sens, despre obiectele din muzeu, oamenii valoroși care au trecut pe acolo, evoluția satului și legendele locului.

Obiective turistice din ziua 2:

Salina Ocnele Mari va reprezenta o oprire pentru o porție de sănătate. Salina Ocnele Mari a fost de curând amenajată pentru vizitare, pentru turiștii care doresc să cunoască un loc deosebit. Zona de vizitare este amenajată la 225 de metri fată de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrati.

Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masă de biliard și locuri de joacă pentru copii.

 

 

In satul Olari vom participa la un atelier de ceramica, și vom afla cele mai valoroase secrete chiar de la maeștrii olăritului. Ne vom testa îndemânarea și o vom lua la pas prin sat, pentru a admira frumusețea izvorată din simplitate a unei asezări rurale-vizită casă tradițională.

 

Obiective turistice din ziua 3:

Culele de la Măldăresti sunt fortărețe cu ziduri groase și turnuri înalte, construite de către boierii Măldăresti, ce aveau rolul de a păzi averea împotriva turcilor sau haiducilor răzvrătiți de la acea vreme.

Cea mai veche culă a fost înălțată la începutul sec al XVI lea, în vremea când boierii Maldaresti puneau stăpânire pe proprietăți întinse de la munte până la Dunăre. Complexul Muzeal Măldăresti, situat între dealurile împădurite ale Valcei, este azi reprezentat de construcții grandioase, ce încă stau de strajă asemeni unor soldați, păstrându-și cu onoare rolul pentru care au fost înălțate. La 4 km de Horezu, se odihnește vechea culă Greceanu, între brazi și castani falnici, dar care nu reușesc să-i eclipseze măreția, iar undeva aproape, mai tânăra culă Duca stă mândră într-o poiană frumoasă, ce îi împrumută din vigoare. Tot aici găsim și casa memorială I. G. Ducă.

Fiecare culă are povestea ei, dar cea mai emoționantă legendă este cea a căpitanului Maldăr, fiul paharnicului Nan. Căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, tânărul Tudor Maldăr a fost prins de tătari. Destinul a făcut că el să cucerească inima frumoasei fiice a hanului tătar, Muhibe, recăpătându-și astfel libertatea. Iubirea celor doi îndrăgostiți a fost păzită de luptele din acea vreme de o cula din Măldăresti, cunoscută astăzi drept Cula Greceanu. Conacul Maldăr este cel ce poartă prin timp numele eroului de povești romanțioase, peste care s-a așternut praful istoriei.

Cula Greceanu primește acest nume după ce pitarul Gheorghe Greceanu se căsătoreste cu Maria Maldăr, descendentă a familiei, și moștenesc moșia, dar și multe alte bunuri. Numele zonei nu este deloc intamplător. Se spune că oamenii de acolo aveau foarte mulți bani, potrivit limbajului locurilor – ,,maldăre de bani”.

În 1934, Olga Greceanu, împreună cu soțul ei, Nicolae, se hotărăsc să restaureze Cula Greceanu. Cumpără mobilier, pictează pereții cu chipurile celor din familia Măldărescu și se străduiesc să redea locului aerul istoric ce risca să se piardă, însă toate eforturile lor au fost năruite de regimul comunist.

 

În apropiere, umbrită de măretia culelor, dar demnă de admirat, se află casa memorială I. GH. Duca, devenită muzeu, ce adăposteste obiecte personale ale omului politic.

Pentru informații si oferte personalizate, nu ezitați să ne contactați!

Despre autor

Ana

Lasă un răspuns